Scroll voor het artikel

Seksuele vorming #4

Elk jaar een paar lessen seksuele voorlichting. De meerderheid van de ondervraagde jongeren is voor. 71% van de mannen vindt het een goed idee versus 78% van de vrouwen. Wat voor onderwerpen moeten er aan bod komen tijdens die lessen?

Splinter Chabot bijt het spits van de dialoog rond seksuele vorming af met een oproep: “Ontdekken wat je leuk vindt, ontdekken wie je leuk vindt, ontdekken wie je echt bent: dat moet altijd en overal kunnen. En zeker op school.” 

“Het moet niet alleen gaan over voortplanting, maar ook seksuele diversiteit, gender diversiteit, grenzen herkennen en genot moeten aan bod komen”, stelt Sabine Scharwachter van DWARS. Daarbij is het belangrijk om voor een veilige sfeer in de klas te zorgen.

Rutgers Dialoog infographic seksuele vorming
Niet alleen over ‘hoe het moet’ of niet moet. Juist ook over wensen en grenzen, seksueel plezier, online weerbaarheid, slutshaming en nog veel meer.

Bina Chirino van PerspectieF vult aan: “Het is belangrijk om uit te leggen wat seksueel genot is, of wat homoseksualiteit inhoudt. Je moet wel per school kijken wat past. Ik kan me voorstellen dat het ongemakkelijk is om met je docent over dit soort onderwerpen te spreken.”

Een gastles van een seksuoloog zou volgens de partij een goede oplossing kunnen zijn om dit ongemak te voorkomen. DWARS denkt dat het stigma hierdoor juist zal worden versterkt. “Ik zou het mooi vinden als dit zo’n genormaliseerd onderwerp is, dat een docent het kan bespreken”, aldus Sabine Scharwachter.

Hielke Onnink, CDJA, kan zich goed voorstellen dat op een christelijke school mensen andere waarden en normen willen mee geven over seksualiteit en liefde dan op een andere school. “Ik wil pleiten om een beetje ruimte per school te houden.” Als de dialoog gaat over homoseksualiteit, vult hij aan: “Zo word je geboren. Dat word je niet. Ik denk dat dat heel helder mag zijn. Op alle scholen waar les wordt gegeven.”

Arno van der Veen (ROOD) benadrukt het belang van positieve identiteitsvorming op scholen. Volgens hem moet er meer naar kinderen worden gekeken, omdat zij worstelen met hun seksualiteit en identiteit. Het gesprek aangaan, blijft daarin het belangrijkste.

Bekijk hier de gehele dialoog ‘Seksuele vorming’ terug.

Deel dit artikel