Internationale rol van Nederland #5
Juist in tijden van de coronacrisis staat seksuele gezondheid onder druk. Er is meer seksueel geweld en minder toegang tot anticonceptie.
Als jongeren in het buitenland geen vrije keuzes kunnen maken op het gebied van seksualiteit, dan moeten wij als Nederlanders ingrijpen. Dat vindt 59% van de jongeren uit de Rutgerspeiling.

In Polen dreigen er ‘LHBTI-vrije’ zones te komen. Gemeenten zouden dan kunnen aangeven dat deze groep mensen niet welkom zijn. “Dat is een groot probleem, omdat het mensenrechten schendt”, aldus Hielke Onnink (CDJA). Als het aan hem ligt, volgen er economische sancties. Daarmee raak je Polen het meest. “Als je niet hervormt, dan kom je niet in aanmerking voor geld uit de Europese Unie”, stelt de jonge politicus.
Toch vindt Arno van der Veen (ROOD) dat je met economische sancties vooral de gemiddelde bevolking uit het land treft, niet zo zeer de regering. Volgens hem moet je ervoor zorgen dat mensen zich economisch blijven ontwikkelen.
Mensenrechtenactivisten
Een alternatief voor sancties zou kunnen bestaan uit het ondersteunen van mensenrechtenactivisten. Daarnaast kun je met educatieve programma’s kennis overdragen naar het buitenland.
Daar sluit Léonie Janssen van de Jonge Democraten zich bij aan. Als voorbeeld noemt zij vrouwenbesnijdenissen: “Dat is in de meeste landen inmiddels verboden. Toch wonen er in Nederland 41.000 vrouwen, die besneden zijn. We moeten landen gaan helpen bij hoe we dit kunnen opsporen.”
Bekijk hier de gehele dialoog ‘Internationaal rol van Nederland’ terug.