Scroll voor het artikel

Het Politieke Voorspel #1

De hoogtepunten van de twee uur durende live-uitzending van Het Politieke Voorspel.
(duur video 5:18min.)

De Johannes Rutgers Dialoog draait dit jaar om de Tweede Kamerverkiezingen, die in maart 2021 plaatsvinden. BNNVARA-presentator Tim Hofman opent de dialoog vanuit TivoliVredenburg in Utrecht. In zijn introductie vraagt hij Rutgers directeur Ton Coenen het podium.

Ondanks het feit dat de focus in de politiek veel gaat over Covid-19, de economie en het milieu, stelt Coenen dat er ook andere thema’s zijn, waarmee Den Haag zich moet bemoeien. “Seksualiteit is persoonlijk, maar ook politiek.” Als voorbeeld noemt hij de huidige abortuswetgeving: “Op dit moment moeten vrouwen vijf dagen wachten voordat ze bij een kliniek terecht kunnen. Als zij deze ingreep laten doen, hebben ze daar al lang over nagedacht. Die betutteling is niet nodig.”

In andere landen kunnen vrouwen al toegang krijgen tot de abortuspil via de huisarts. In Nederland niet. Daar is geen enkele inhoudelijke belemmering voor. “Dit is slechts een politieke keuze.”

Wat vinden jongeren het belangrijkste?

Voorafgaand aan de dialoog is in een peiling gevraagd wat politiek Den Haag beter moet regelen als het gaat om relaties en seksualiteit. Onder 1.000 jongeren van 18 tot 25 jaar staat ‘het voorkomen van seksueel geweld’ bovenaan. Daarna volgt de ‘toegang tot gratis anticonceptie’ en op de derde plaats staat ‘altijd toegang tot abortus’.

Jongeren vinden het belangrijk dat seksueel geweld voorkomen wordt.
Jongeren vinden het belangrijk dat seksueel geweld voorkomen wordt.

Preventie seksueel geweld

Een overgrote meerderheid van de jongeren (80%) vindt dat er op school verplicht les moet worden gegeven over het herkennen en respecteren van grenzen. En maar liefst driekwart van de jongeren (74%) vindt dat een nieuwe regering meer moet investeren in het voorkomen van seksueel geweld.

“Als je kijkt naar de preventie van seksueel geweld, hebben we vorig jaar samen met allerlei organisaties een breed plan geschreven en dan krijg je na een half jaar een brief van de regering, waarin staat dat er al genoeg gebeurt. Dus er is nog veel werk aan de winkel,” aldus Ton Coenen.

Politieke jongerenorganisaties

Politieke jongerenorganisaties van links tot rechts zijn bij de Rutgers Dialoog vertegenwoordigd. Als eerste stelt Sabine Scharwachter zichzelf voor, voorzitter van Dwars (GroenLinks), gevolgd door Bina Chirinio, voorzitter PerspectieF (ChristenUnie) en internationaal secretaris Sophie Heesen van de jonge socialisten (Pvda). De JOVD (VVD) wordt vertegenwoordigd door vice-voorzitter Hilde Wendel, de Jonge Democraten (D66) door voorzitter Léonie Janssen en CDJA-jongeren (CDA) door voorzitter Hielke Onnink. Jongerenorganisaties PINK (PvdD) met Ilse Oldenburg en Rood (SP) met Arno van der Veen mengen zich ook in de dialoog, maar vanaf de eerste rij in de zaal.

Rutgers Dialoog: Het Politieke Voorspel
Acht politieke jongerenorganisaties gingen onder leiding van Tim Hofman in gesprek over prangende issues rond seksualiteit.

Kijk hier de livestream terug.

Deel dit artikel