Scroll voor het artikel

Anticonceptie en abortus #2

Gratis anticonceptie voor iedereen. Daar is driekwart van de ondervraagde jongeren uit de Rutgerspeiling voorstander van.

Devika Partiman vertelt haar persoonlijke verhaal over onbedoelde zwangerschappen, anticonceptie en abortus. 

Voor PerspectieF, Bina Chirino, is dit een essentieel speerpunt om de afbraak van onbedoelde zwangerschappen tegen te gaan. Vanwege die reden willen zij anticonceptie in het basispakket terugbrengen. De JOVD, Hilde Wendel, denkt daar anders over. Zij willen enkel de helpende hand bieden aan mensen die anticonceptie niet kunnen betalen.

Sabine Scharwarchter van DWARS voorziet een bureaucratische rompslomp door dit financieel te toetsen. “Anticonceptie, maar ook abortus is een mensenrecht, die je als samenleving moet waarborgen”, aldus Scharwarchter. “Zorg ervoor dat je dit in het basispakket opneemt. Dat is het makkelijkste en meest efficiënt.”

Abortuspil

Lang reizen om naar de abortuskliniek te kunnen. Twee keer hetzelfde verhaal moeten doen, voordat je een afspraak kunt maken voor een ingreep. Deze drempels kunnen worden weggenomen door de abortuspil beschikbaar te stellen bij de huisarts. DWARS en JOVD zien dit graag terug in het verkiezingsprogramma van volgend jaar. Ook de meerderheid van de ondervraagde jongeren uit de Rutgerspeiling (56%) is voor.

RutgersDialoog infographic abortuspil
Meer dan de helft van de jongeren is het eens met deze stelling, blijkt uit een peiling onder 1.000 jongeren van 18 tot 25 jaar uitgevoerd door IPSOS in opdracht van Rutgers.

Bij PerspectieF heerst de angst dat de keuze hierdoor te laagdrempelig wordt. Bina Chirino: “Abortus is een ingrijpende keuze. Dat doe je niet zomaar even bij de huisarts. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de zwangerschap niet af te breken. Het is belangrijk om te kijken naar andere opties.”

Bekijk hier de gehele dialoog ‘Anticonceptie & abortus’ terug.

Deel dit artikel